Breeders in the spotlight

Our Orchid
Creators

Iedere dag creëert ons team van veredelaars met veel liefde en passie nieuwe en bijzondere Phalaenopsis rassen. Naast Labeau’s eigen rassen presenteren we ook rassen van andere toonaangevende en gepassioneerde veredelaars zoals: Brighten Orchid, CJ Orchids, Clone, Hark/Bremkens, Piko Breeding, Roenbaek en Ter Laak Orchids. Kortom, een uniek en compleet assortiment: van uitstekende standaardrassen tot bijzondere kleuren en specials. Voor iedere kweker in ieder marktsegment.

Scroll
'Al decennia lang werken wij aan de veredeling van Orchideeën'

Meet the Breeder:

Bremkens/Hark

Als traditioneel tuinbouwbedrijf, opgericht in 1904, zijn we bij Hark al sinds 1949 betrokken bij de veredeling van orchideeën. In het begin waren het Cattleya-kruisingen, later kruisingen met Paphiopedilum. In de late jaren 50 van de vorige eeuw werd het kruisen met Phalaenopsis toegevoegd. Vooral de Paphiopedilum kruisingen zijn de bakermat en het begin van ons kweeksucces.

In 1963 vond de eerste registratie van een orchidee plaats bij de RHS in de Sanders List of Orchid Hybrids, London (Paphiopedilum ‘Lippstadt’). De doorbraak in de veredeling van Phalaenopsis kwam in 1967 met de eerste roze Phalaenopsis ‘Lipperose’ = ‘Ruby Wells’ x ‘Zada’, die duurzaam was als snijbloemsoort. De kruising is vandaag de dag nog steeds bekend bij kwekers als ‘The German Pink’. In de jaren daarna kwam de veredeling met Phalaenopsis steeds meer in beeld. In maart 1974 ontving Hark als eerste Duitse orchideeënveredelaar een FCC (First Class Certificates) van de RHS voor de Phalaenopsis kruisingen van ‘Doris Wells’ x ‘Lipperose’ = ‘Lippstadt Diane’ en in hetzelfde jaar voor Phalaenopsis ‘ Lippstadt Rosella’ als de meest opvallende hybride. Verdere prijzen volgden voor Phalaenopsis ‘Zauberrose’, ‘Lippezauber Liebling’, ‘Lippstadt Elegance’, ‘Zauberrose Ingrid’, ‘Sesame Flamingo’, ‘Zauberrose Diamant’, ‘Morgenrot’, ‘Lippstadt Comet’ (Award of Merit, AM). Op de World Orchid Conference in Frankfurt in 1975 werd Hark geëerd met 10 prijzen van de 29 tentoongestelde planten. In 1979 was Hark ook de winnaar van de International Orchid Cup van de German Orchid Society.

Nadat Ingrid en Fritz Hark het bedrijf in 1986 overnamen, verschoof de focus naar de opbouw van het weefselkweeklaboratorium. Het veredelen werd echter nooit vergeten. Tal van rassen werden dan ook door onze klanten gebruikt voor de eigen productie, maar ook voor de distributie naar jonge plantenklanten. Anja Hark-Borrmann, die samen met haar man Oliver Borrmann in 2011 de leiding van het bedrijf op zich nam, ziet het veredelen van nieuwe rassen niet alleen als een voortzetting van een traditie, maar ook als een belangrijke investering in de toekomst van haar bedrijf. Met de overname van de veredeling van Orchideen Bremkens in 2019 werd het assortiment – met name in het segment van 9 cm en Multiflora rassen – flink uitgebreid. De geneticapool van ons jonge plantenbedrijf Sion Young plants, is dus een bundeling van de veredeling vanuit Hark, Bremkens en Sion. Zo wordt met onze veredeling in De Lier de passie van de familie Hark voor het ontwikkelen van nieuwe rassen nu met succes voortgezet.

In de afgelopen decennia zijn alle Hark-variëteiten altijd gemarkeerd met een verwijzing naar onze plaats van herkomst: Lippstadt. Voorbeelden zijn Lipperose, Lippstadt, Lippezauber. De meeste van onze kruisingen zijn altijd gemakkelijk herkenbaar geweest aan ons rasnummer, dat altijd werd voorafgegaan door een “0” of een “H”. Rassen uit het Bremkens-assortiment zijn altijd gemarkeerd met een “B” voor het rasnummer of meestal met een cocktailnaam zoals ‘Mai Tai’, ‘Hugo’, ‘Sangria’ en vele anderen.

Hoewel er tegenwoordig al talloze rassen beschikbaar zijn voor de kweker, gaat de zoektocht naar de beste rassen altijd door. Individuele eisen aan teelt en assortiment, evenals nieuwe uitdagingen in productietechnieken maken veredelingswerk uitdagend. De Phalaenopsis heeft zich de afgelopen decennia laten gelden als de meest succesvolle sierplant op de markt. De planten worden door de consument gewaardeerd om hun variëteit en lange levensduur, en kunnen door de teler het hele jaar door worden gekweekt. Ondanks de fluctuerende vraag, seizoensgebonden uitdagingen in de productie en natuurlijk de enorme kostendruk, zal Phalaenopsis ook in de toekomst een belangrijke marktrol blijven spelen.

‘The secret behind successful breeding
is seeing things differently’

The next step in breeding

Meest onderscheidende en prachtige rassen

Iedere dag creëert ons team van veredelaars met veel liefde en passie nieuwe en bijzondere Phalaenopsis rassen. Het begint in onze kraamkamer waar een selectie van de meest sterke en onderscheidende moederplanten zijn ondergebracht. Met jarenlange ervaring, plantkennis en een flinke dosis fantasie maken we jaarlijks de mooiste kruisingen met deze planten. Iedere nieuw ras krijgt te maken met een flink aantal selectiecriteria. Zo kijken we naar de houdbaarheid, groeikwaliteit en onderscheidend vermogen in de markt.

Door de nieuwste technieken en strenge selectiecriteria blijven alleen de meest onderscheidende en prachtige rassen over. Samen met onze klanten wordt bovendien ieder nieuw ras uitgebreid getest in de praktijk getest. Met als resultaat na zo’n 8 jaar na de eerste kruisingen: de meest bijzondere en onderscheidende Phalaenopsis-rassen.

Zo blijven wij de markt en de consument continu verrassen!

Veredeling in beeld

Breeding Accel

Faster time-to-market

Labeau is actief binnen Breeding Accel: een samenwerking tussen veredelingsbedrijven KP Holland, Interplant Roses, Schoneveld Breeding, Fresh Forward en Labeau.

Sion_Breeding_Veredeling

Breeding Accel is een innovatief kennisplatform waarin de bedrijven hun kennis en research-capaciteit verenigen. Met als doel de time-to-market van uitgangsmateriaal te verkorten en gezamenlijk te investeren in de nieuwste veredelingstechnieken en kennis uit te wisselen. Ons doel is kwalitatief beter uitgangsmateriaal en een snellere doorlooptijd van de veredelingscyclus.

Sion maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie ons privacy statement.